Evaluatie TRIBW 2025

En dan is het weer voorbij. Wij kijken met een goed gevoel terug en hebben al weer wilde plannen voor 2026. Tuurlijk zien wij zelf al wel verbeterpunten, maar we zijn ook benieuwd voor die van jullie.

Voor de wilde plannen willen we graag weten wat deelnemen aan triathlon Brabantse Wal oplevert voor Bergen op Zoom. We verzoeken iedereen die heeft deelgenomen of geholpen om onderstaande vragen in te vullen. Na die vragen wordt je doorgestuurd naar onze review-partner Racecheck. We hopen dat je daar dan jouw review wil invullen over Triathlon Brabantse Wal.

Evaluatie 2025

Welkom in de AKQA Beach Recovery hangout

Akqa beach is dé plek om te ontspannen, genieten en te herstellen.

Als trotse nieuwe partner van Triathlon Brabantse Wal ze AKQA beach zich op bijzondere wijze in voor deelnemers én supporters. De hele dag staat hun team klaar om iedereen een warm welkom te geven op het strand. Vanaf 9:00 uur start de dag goed met goede koffie (de beste van Bergen op Zoom?). De deelnemers kunnen hier bovendien eventueel hun extra bagage veilig achterlaten. Terwijl de wedstrijd bezig is kunnen de supporters onder een parasol genieten van een hapje en een drankje met uitzicht op het loopparcours in de verte.

Na de finish is de AKQA Beach recovery hangout dé plek voor herstel. Op vertoon van hun startnummer ontvangen deelnemers gratis een alcoholvrij herstelbier van Thrive en kunnen ze gebruik maken van douches, kleedkamers en andere faciliteiten. Even opladen, napraten en nagenieten: precies zoals het hoort na een sportieve prestatie.

Ook de prijsuitreikingen vinden plaats op het strand van AKQA Beach. De eerste is waarschijnlijk rond 13.30 (zodra een uitslag bekend is). De prijzen voor de halve afstand zijn ook nog beschikbaar gesteld door onze nieuwe partner. Kortom: voor, tijdens en na de race is de Akqa beach recovery hangout een fijne plek om samen te komen.

Bah, bah, bah blauwalg

Jammer, jammer, jammer. Dit jaar waren we er zo van overtuigd dat we in de Binnenschelde in buitenwater konden zwemmen. We hebben veel overlegd met het waterschap en die schatten dat ook positief in. Maar het is nu twee maanden zo droog en zo zonnig geweest dat de blauwalgconcentratie ver boven de norm is gestegen. Het waterschap ziet die concentratie van blauwalg ook niet binnen twee weken onder de veilige norm dalen.

DUS. HELAAS ZWEMMEN ALLE ATLETEN IN HET ZWEMBAD.

De starttijden zijn daarom ook gewijzigd.

Op dit moment (zaterdag 17 mei) zijn we bezig met het plannen van de series (drie per afstand).

Snel een schemaatje nodig?

Je bent zeer waarschijnlijk niet de enige die zenuwachtig begint te worden voor 30 mei. Bij onszelf begint ook de spanning op te lopen. Maar waar het bij ons om een hoop geregel gaat, gaat het voor atleten natuurlijk om de prestatie. Ga je je doel halen?

Misschien kan een schemaatje de laatste weken voor Triathlon Brabants Wal op 30 mei helpen. Via partner de Bananenwinkel hebben we daarvoor de volgende aanbiedingen die een met behulp van AI een schema op maat maken voor jouw doel:

TriDot (do the right training right) kun je twee maanden (in plaats van twee weken) gratis proberen via deze link

Humango kun je altijd een maand lang gratis proberen, daarna krijg je via de Bananenwinkel 5€ korting per maand op een premium programma (dat bestel je hier)

Vrijwilligers nodig!

Altijd is meer hulp handig. Ook bij de triathlon op 30 mei 2025. We hebben al een aantal vrijwilligers, maar kunnen er zeker nog gebruiken. We kunnen hulp gebruiken bij verkeersregelen, EHBO, tijdwaarneming, opbouwen, afbouwen, enz.. Je hoeft niet voor alles en de hele dag beschikbaar te zijn. Nadat je je hebt aangemeld, nemen we contact met je op. Je krijgt als vrijwilliger ook een kortingscode om zelf uit te delen! Of omgedraaid: als je als deelnemer een vrijwilliger aandraagt, dan krijg je 50% korting.

Help mee met TRIBW!

We kunnen alle hulp gebruiken op 30 mei op en rond zwembad de Schelp. (met opbouw, verkeersregelen, EHBO, tijdwaarneming enz.) Fijn als je mee wil helpen 😎

Uiterlijk een week voor de triathlon mailen we je met de laatste informatie en het draaiboek.

Aanpassingen editie 2025

In 2025 gaan we zorgen dat de triathlon nog beter en toegankelijker wordt. Onderstaande plannen moeten nog uitgewerkt worden en meer informatie volgt zo snel mogelijk. Het is de bedoeling dat in 2025

  • er de mogelijkheid komt om trisuits✅, een starterspakket✅ , deelnemersshirt te bestellen✅;
  • het mogelijk is om te doneren aan een doel naar keuze ✅;
  • het zwemmen weer in de Binnenschelde kan zijn (met als optie in het zwembad te zwemmen);
  • er de mogelijkheid komt om wetsuits te huren✅ ;
  • de fietsroute van de halve (middenafstand) ook over (deels) afgezet parcours loopt ;
  • alle fiets- en looproutes worden aangepast om tot kloppende afstanden te komen en een veiliger en duidelijker parcours te hebben.

Drie keer drie tips voor (je eerste) TRIBW

A De training
A1 Liever langer en langzaam, dan krachtig en snel (het is DUURsport).

Belangrijkste aspect om te trainen voor duursport is je uithoudingsvermogen. Dat doe je door lang en langzaam te trainen. Uiteraard bouw je dat ook langzaam op, tot net iets minder dan je denkt over de triathlon te gaan doen. Alleen maar korte intensieve trainingen helpen wel (en kun je ernaast doen), maar zijn niet het belangrijkst als je doel is de wedstrijd uit te lopen.


A2 Vergeet je techniek niet (zwemmen, maar ook, fietsen en lopen).

Alles draait om efficiënt omgaan met je energie. Een betere techniek is een efficiëntere techniek. Neem de tijd en de aandacht om aan die techniek te werken.


A3 Begin op tijd, zodat je belasting op kunt bouwen (12 weken voor 1/8 en 1/4, 24 voor half).

Een trainingsopbouw naar een wedstrijd die langer dan een uur duurt is meestal 12 weken (24 weken voor wedstrijdduur van meer dan vijf uur). Begin dus op tijd met opbouwen, zodat je dat rustig kunt doen en geen blessures oploopt of overtraind raakt.

B Drie disciplines
B1 Zwemmen: techniek is alles! Zorg dat je ontspannen kunt zwemmen.

Zie ook A2. Zwemmen is de meest technische sport en kost veel energie als je de basis niet beheerst. Je zult ongetwijfeld het zwemmen wel ‘overleven’ met een slechte techniek, maar dat zul je merken tijdens fietsen en lopen. Neem dus eventueel extra zwemles of werk tijdens de zwemtrainingen wat drills af.


B2 Fietsen: leer je in te houden (max 70-80% van drempelwaarde/FTP).

Fietsen is het makkelijkste en moeilijkste onderdeel voor veel triathleten. Iedereen kan het, en die 20 of 40 (of 90) km is wel vol te houden, toch? Het moeilijke is dat je daarna nog moet lopen. Dus je moet je inhouden. Je fietst grofweg op ongeveer 70-80% van je drempelwaarde (FTP; daar zijn tests voor). Dat is dus flink langzamer dan de maximale snelheid die je een uur vol kunt houden. En dus ook iets anders dan de zondagse rit in de groep met af en toe een sprintje (je mag niet in iemands wiel zitten namelijk!)


B3 Lopen: techniek is alles! Zorg dat je ontspannen met hoge cadans kunt lopen.

Zie A2 en B1. Het looponderdeel is het laatste onderdeel. Dus ben je moe. Als je dan nog efficiënt kunt lopen dan kom je daar wel doorheen en kun je je basistempo beter volhouden. Neem dus bijvoorbeeld in elke warming up even tijd voor wat techniekoefeningetjes.

C De wedstrijddag (simuleer een keer)
B1 Test je materialen (zwemmen & fietsen en lopen)

Een triathleet heeft veel spullen bij zich. Een zwemspullen (bril, evt wetsuit), een fiets plus helm, plus schoenen, loopschoenen. Misschien nog een petje of hoofdband. Zorg niet alleen dat je dat allemaal hebt, maar ook geprobeerd hebt. Staat je zadel goed, past je helm, kun je inklikken? En probeer ook de wissels uit.

Wat heb je nodig voor een triathlon?

Een trisuit (of zwemkleding/fietskleding/loopkleding), zwembril, eventueel wetsuit, fiets (plus helm en schoenen), bidons voor vocht, loopschoenen, nummerband voor startnummer, handdoekje om op te staan tijdens wisselen en handdoek voor naderhand, kleding voor na afloop, voeding voor, tijdens en na de race. Bij het bestellen van je startbewijs, kun je een startpakket aanschaffen met daarin een trisuit, bidon en nummerband.


B2 Test je voeding (vooral fietsen, maar ook lopen).

Voor een inspanning van langer dan een uur heb je onderweg ook energietoevoer nodig. En vocht natuurlijk. Bedenk of reken uit hoeveel dat voor jou kan zijn (daar zijn calculators voor en sommige sporthorloges kunnen dat). Zoek dan een merk en smaak die jou bevallen en test ze ook een keer uit, bijvoorbeeld door de race te simuleren.


B3 Verken het parcours en wisselzone

Parcourskennis helpt echt. Weet waar je moet zijn tijdens het wisselen, maar ook hoe het fiets en loopparcours loopt, zodat je niet voor verrassingen komt, of erger, verkeerd rijdt of loopt. In de weken voorafgaan van TRIBW worden die ook georganiseerd (wordt later op deze site bekend gemaakt).

Wachtlijst (nee)/doorverkoop (ja)

We hadden het zelf ook niet verwacht, maar er zit al één afstand vol (de halve individueel op 08-01-2025). Dus kwam al snel de vraag of er een wachtlijst aangelegd wordt. Het antwoord is nee.
Want we hebben iets beters! In ons inschrijvingssysteem zit de mogelijkheid om startbewijzen zelf door te verkopen. Omgekeerd betekent dat dat atleten die nog een ticket voor een uitverkochte afstand zoeken, kunnen kijken of er al weer beschikbaar zijn.
Dus eigenlijk regelen de atleten de ‘wachtlijst’ zelf! Handig en wel zo makkelijk.

Wil je je startbewijs doorverkopen ga dan naar je dashboard: https://atleta.cc/p/Fx1V/login?locale=nl

Zoek je een startbewijs voor een uitverkochte afstand, kijk dan hier: https://atleta.cc/e/Fx1VmPemJBIR/resale

Via de nieuwsbrieven houden we je ook op de hoogte van beschikbare tickets.